Epidemia de rujeolă, declarată de Ministerul Sănătății în luna decembrie, face ravagii în județul Mureș.
În județul Mureș se înregistrează cele mai multe cazuri de rujeolă din întreaga țară. În total, 748 de pacienți din județ au fost depistați cu boala.
Rujeola este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei. Simptomele includ febră, erupții cutanate, tuse, secreții nazale și ochi roșii. Este o boală foarte contagioasă și poate afecta atât copiii cât și adulții. Vaccinarea este o modalitate eficientă de prevenire a rujeolei, iar în multe țări, vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) face parte din programul de imunizare pentru copii. Complicațiile rujeolei pot fi grave, iar tratamentul constă în gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.
semne si simptome
Simptomele rujeolei încep de obicei la 10-14 zile după expunerea la virus. O erupție proeminentă este cel mai vizibil simptom.
Simptomele precoce durează de obicei 4-7 zile. Ei includ:
nas care curge
tuse
ochii roșii și lăcrimați
mici pete albe în interiorul obrajilor.
Erupția cutanată începe la aproximativ 7-18 zile după expunere, de obicei pe față și partea superioară a gâtului. Se întinde pe parcursul a aproximativ 3 zile, eventual la mâini și picioare. De obicei durează 5-6 zile înainte de a se estompa.
Majoritatea deceselor cauzate de rujeolă sunt cauzate de complicații legate de boală.
Complicațiile pot include:
orbire
encefalită (o infecție care provoacă umflarea creierului și potențial leziuni ale creierului)
diaree severă și deshidratare asociată
infecții ale urechii
probleme severe de respirație, inclusiv pneumonie.
Dacă o femeie ia rujeolă în timpul sarcinii, acest lucru poate fi periculos pentru mamă și poate duce la nașterea prematură a bebelușului ei cu o greutate mică la naștere.
Complicațiile sunt cele mai frecvente la copiii sub 5 ani și la adulții peste 30 de ani. Sunt mai probabil la copiii care sunt subnutriți, în special cei fără suficientă vitamina A sau cu un sistem imunitar slab din cauza HIV sau a altor boli. Rujeola în sine slăbește, de asemenea, sistemul imunitar și poate face organismul să „uite” cum să se protejeze împotriva infecțiilor, lăsând copiii extrem de vulnerabili.
Cine este în pericol?
Orice persoană neimună (nevaccinată sau vaccinată, dar care nu a dezvoltat imunitate) se poate infecta. Copiii mici nevaccinați și persoanele însărcinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei.
Rujeola este încă obișnuită, în special în anumite părți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Majoritatea covârșitoare a deceselor cauzate de rujeolă au loc în țări cu venituri mici pe cap de locuitor sau cu infrastructuri sanitare slabe care se luptă să ajungă la toți copiii cu imunizare.
Infrastructura de sănătate și serviciile de sănătate deteriorate în țările care se confruntă cu un dezastru natural sau un conflict întrerup imunizarea de rutină și supraaglomerarea în taberele rezidențiale crește riscul de infecție. Copiii cu malnutriție sau alte cauze ale unui sistem imunitar slab au cel mai mare risc de deces din cauza rujeolei.
Transmitere
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită prin contactul cu secreții nazale sau gâtului infectate (tuse sau strănut) sau prin respirarea aerului care a fost respirat de cineva cu rujeolă. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe infectate timp de până la două ore. Din acest motiv, este foarte infecțioasă, iar o persoană infectată cu rujeolă poate infecta nouă din 10 dintre contactele lor apropiate nevaccinate. Poate fi transmisă de o persoană infectată cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate până la patru zile după erupția erupției.
Focarele de rujeolă pot duce la complicații severe și decese, în special în rândul copiilor mici, malnutriți. În țările apropiate de eliminarea rujeolei, cazurile importate din alte țări rămân o sursă importantă de infecție.
Tratament
Nu există un tratament specific pentru rujeolă. Îngrijirea ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor, să facă persoana confortabilă și pe prevenirea complicațiilor.
Consumul suficient de apă și tratamentele pentru deshidratare pot înlocui lichidele pierdute din cauza diareei sau vărsăturilor. De asemenea, este important să mănânci o dietă sănătoasă.
Medicii pot folosi antibiotice pentru a trata pneumonia și infecțiile urechii și oculare.
Toți copiii sau adulții cu rujeolă ar trebui să primească două doze de suplimente de vitamina A, la 24 de ore. Acest lucru restabilește nivelurile scăzute de vitamina A care apar chiar și la copiii bine hrăniți. Poate ajuta la prevenirea leziunilor oculare și a orbirii. Suplimentele cu vitamina A pot reduce, de asemenea, numărul deceselor cauzate de rujeolă.
Prevenirea
Vaccinarea la nivel comunitar este cel mai eficient mod de a preveni rujeola. Toți copiii ar trebui să fie vaccinați împotriva rujeolei. Vaccinul este sigur, eficient și ieftin.
Copiii trebuie să primească două doze de vaccin pentru a se asigura că sunt imuni. Prima doză se administrează de obicei la vârsta de 9 luni în țările în care rujeola este frecventă și la 12-15 luni în alte țări. O a doua doză trebuie administrată mai târziu în copilărie, de obicei la 15-18 luni.
Vaccinul împotriva rujeolei se administrează singur sau adesea combinat cu vaccinuri pentru oreion, rubeolă și/sau varicelă.
Vaccinarea de rujeolă, combinată cu campaniile de imunizare în masă în țările cu rate ridicate de cazuri, sunt cruciale pentru reducerea deceselor cauzate de rujeolă la nivel mondial. Vaccinul împotriva rujeolei a fost folosit de aproximativ 60 de ani și costă mai puțin de 1 USD per copil. Vaccinul împotriva rujeolei este folosit și în situații de urgență pentru a opri răspândirea focarelor. Riscul de apariție a focarelor de rujeolă este deosebit de mare în rândul refugiaților, care ar trebui vaccinați cât mai curând posibil.
Combinarea vaccinurilor crește ușor costul, dar permite costurile partajate de livrare și administrare și, mai important, adaugă beneficiul protecției împotriva rubeolei, cea mai comună infecție prevenibilă prin vaccin care poate infecta bebelușii în uter.
În 2022, 74% dintre copii au primit ambele doze de vaccin împotriva rujeolei, iar aproximativ 83% dintre copiii lumii au primit