Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.
Din data de 01 martie a.c., până în dimineața zilei de azi, 04 martie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de
226 situații de urgență, dintre care:
- 18 pentru stingerea incendiilor, 2 izbucnite la nivelul caselor de locuit sau anexelor, iar 16 izbucnite ca urmare a aprinderii vegetației uscate;
- 3 intervenții pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și acordare a primului ajutor ca urmare a producerii unor accidente rutiere;
- 9 alte situații de urgență, degajare pisică blocată între 2 preți, deblocări de uși și salvări persoane;
- 1 intervenție pirotehnică pentru cercetarea, indentificarea, ridicarea și transportarea spre depozitare în vederea distrugerii ulterioare a 6 proiectile de cal. 75 mm;
- 195 misiuni medicale SMURD de acordare a primului ajutor calificat, îngrijire medicală prespitalicească și transport spre unitățile medicale.
Dintre cele mai relevante misiuni ale echipajelor operative, amintim:
Vineri, 01 martie, în jurul orei 20:00 pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și două ambulanțe SMURD dintre care una cu medic, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe bulevardulul Pandurilor din municipiul Târgu Mureș. Incendiul s-a manifestat cu degajări de fum în interiorul bucătăriei apartamentului, fiind localizat la scurt timp după sosirea echipajelor la fața locului. Proprietara se afla în interiorul apartamentului la momentul izbucnirii incendiului, care a fost evacuată de către echipajele de stingere, preluată și tansportată de către echipajul medical la UPU Târgu Mureș pentru investigații suplimentare De asemenea, situația de urgență nu a impus evacuarea celorlalți locatari ai blocului de locuit.
Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind aparat de gătit nesupravegheat.
Sâmbătă, 02 martie, în jurul orei 24:00 pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit la un accident rutier produs între două autoturisme, în localitatea Ungheni.
La locul intervenției au fost alocate două autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare, precum și două echipaje medicale dintre care unul cu medic. În urma evenimentului au rezultat trei victime, neîncarcerate, care au fost preluate pentru evaluare medicală. În urma evaluării medicale toate cele trei victime au suferit leziuni (cod galben) au fost transportate la UPU Târgu Mureș, pentru evaluare medicală suplimentară.
S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor.
În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 16 incendii la nivelul unor terenuri din municipiile Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin și Târnăveni, precum și în localitățile Bistra Mureșului, Periș, Călușeri, Suseni, Mărculeni și Petelea ca urmare a aprinderii vegetației uscate.
Echipajele au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 85 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.
Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!
Nerespectarea prevederilor legale privind arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișilor și vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 RON, dar și de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, de către Garda Națională de Mediu.
De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.
Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Compartiment Informare și Relații Publice
Locotenent Călușeri Alexandra