Omul este ființă socială, cu nevoie acută de comunicare, de socializare, de companie. De la gravuri în stâncă la papirus, de la scrisori la telegraf, a continuat să își manifeste această dorință înnăscută.
În ultimele secole, mijloacele de comunicare au evoluat cu rapiditate. Ziarele au modelat cultura, au influențat evenimentele sau viața de zi cu zi a indivizilor și au jucat un rol primordial în activitățile comerciale. Mai aproape de noi, radioul, televiziunea și telefonul au micșorat considerabil distanțele dintre popoare. Iar la nivel individual, cei peste 8,1 miliarde de locuitori ai planetei au ajuns să interacționeze în moduri extrem de complexe, în timp real.
Mediul online, tărâmul de vis al comunicării
4 februarie 2004, în urmă cu puțin peste 20 de ani, a marcat apariția primei rețele de socializare. Era proiectată ca platformă cu circuit închis pentru studenții de la Harvard; dar nevoia de celălalt și foamea de comunicare a tinerilor erau atât de intense încât aplicația a cunoscut un succes fulminant. S-a extins mai întâi în universitățile americane, apoi în licee și ulterior în toată lumea. În 2010, creatorul ei era desemnat personalitatea anului de către revista Time, deoarece platforma sa de comunicare „a schimbat modul în care ființele umane interacționează ca specie”.
De atunci, au fost dezvoltate și alte platforme, toate având ca scop crearea de legături virtuale între utilizatori.
Avantaje, dar și consecințe negative
Utilizarea rețelelor de socializare prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Referitor la avantaje, Mihaela Florea, profesor de istorie, explică: „Mulți elevi folosesc aceste platforme pentru a comunica cu ceilalți colegi, profesori sau chiar pentru a căuta ajutor în realizarea unor sarcini la școală”.
Un tânăr din Cluj-Napoca spune: „Rețelele sociale pot fi o modalitate excelentă de relaxare sau o metodă de destindere care să îți aducă bucurie.”
Scopul platformelor de comunicare, „de a le da oamenilor puterea de a alcătui comunități și de a aduce lumea mai aproape”, e lăudabil. Într-adevăr, social-media a creat un context ideal pentru păstrarea legăturilor, legarea de noi prietenii și comunicarea în timp real, indiferent de distanța fizică.
Dar trebuie să recunoaștem că există și o latură obscură. Se vorbește tot mai frecvent despre o dependență de social-media, cu impact negativ atât asupra stării emoționale, cât și asupra celei fizice.

Statisticile arată că un utilizator petrece în medie 2 ore și 20 de minute zilnic pe social-media. Se estimează, astfel, că lumea petrece aproximativ 12 miliarde de ore în fiecare zi pe platformele sociale.
Tânărul sus-menționat descrie astfel partea negativă a rețelelor de socializare: „Din cauză că la început, când mi-am creat cont pe rețelele sociale, nu mi-am stabilit cât timp aveam să le acord, am ajuns să îmi pierd nopțile și timpul alocat altor activități”.

Desigur, lipsa odihnei, numărul mare de ore petrecute online, care limitează sau exclud din rutina zilnică activitățile în aer liber, dar și comparațiile cu viața ideală pe care mulți o afișează în social-media, conturează impactul negativ asupra psihicului utilizatorilor. Cu cât ești mai mult conectat la viața altora și la postările lor, cu atât nemulțumirea cu privire la propria viață este mai mare.
Profesoara Mihaela Florea menționează altă problemă: „Au existat conflicte între copii, bazate pe situații din mediul online: comentarii la poze, jigniri. Conflictele apărute în online s-au plasat ulterior în viața reală”.

Fii un utilizator inteligent al rețelelor de socializare
Tehnologia, inclusiv cea a comunicării, este parte integrantă a vieții noastre. Dar nu tehnologia în sine este problema, ci modul în care alegem să o folosim și măsura în care îi permitem să ne invadeze viața. Ne putem bucura totuși de beneficiile socializării online, dacă învățăm să folosim cu înțelepciune platformele dedicate acestui scop.
O tânără de17 ani din Cluj-Napoca ne-a împărtășit planul ei de acțiune: „Am ales să îmi fac contul privat, pentru a putea controla ce persoane îmi pot vedea postările, așa pot să spun că eu sunt stăpână pe situație și nu mă simt expusă la pericole. De mare folos mi-au fost sfaturile pe care le-am găsit în materialul video: Folosește cu cap rețelele sociale, de pe site-ul jw.org”.
Câteva sfaturi biblice înțelepte, care au trecut proba timpului
„Fiți înțelepți, folosindu-vă cât mai bine timpul.”
„Să vă asigurați de lucrurile mai importante”.
„Pentru orice lucru este un timp fixat,… un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi.”
„Cel prevăzător vede pericolul și se ascunde, dar cei fără experiență merg mai departe și suferă consecințele.”
„Nu faceți nimic din spirit de ceartă sau din înfumurare.”
„Nu vă lăsați înșelați. Tovărășiile rele strică obiceiurile bune.”
JW Library

Cititorii care doresc să consulte gratuit mai multe traduceri ale Bibliei, în peste 350 de limbi, pot instala aplicația JW Library, cu peste 10 milioane de utilizatori la nivel global, disponibilă în App Store, Google Play, Microsoft Store sau pe Amazon.
Toate detaliile despre instalarea, funcționarea și caracteristicile aplicației JW Library pot fi găsite aici.
Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova