spot_imgspot_img

Pacienții pot face sesizări, dacă primesc rezultate greșite de laborator

spot_img

Diagnosticarea corectă poate preveni formele severe de boală, iar pacientul poate fi tratat la timp. Laboratoarele de analize medicale trebuie să funcționeze cu acreditare din partea RENAR – singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european, dar în acest moment, în România există și laboratoare autorizate de alte organisme, care nu respectă toate standardele impuse de Uniunea Europeană, astfel încât pacienții pot avea neșansa de a nu li se recunoaște, în străinătate, analizele făcute în aceste laboratoare. Pacienții trebuie să știe cum pot verifica autorizațiile laboratoarelor.

Analizele medicale de laborator joacă cel mai important rol în stabilirea diagnosticului corect. Conform Profilului de Țară din anul 2023 realizat de OECD, România a ocupat, în anul 2020, primul loc în Uniunea Europeană la decese prin cauze prevenibile și tratabile. Numărul de decese prin cauze tratabile a fost de 2,5 ori mai mare decât media UE: în România – 235 la 100.000 de locuitori, media UE fiind de 92 la 100.000 de locuitori. 

Același raport consideră că mortalitatea prin cauze tratabile reprezintă un indicator al eficacității sistemului de sănătate. Principala cauză a mortalității prin cauze tratabile în România este boala cardiacă ischemică, urmată de pneumonie și accidentul vascular cerebral. Investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră în diagnosticarea ischemiei cardiace, mai ales în formele silențioase ale acestei afecțiuni, în care diagnosticul poate fi pus doar în baza investigațiilor medicale. 

Pornind de la această realitate, RENAR – organismul de acreditare din România recunoscut la nivel european – împreună cu Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) au organizat o conferință de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, cu tema „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, cu scopul de a demonstra rolul esențial al diagnosticării corecte și la timp pentru siguranța pacienților. 

spot_imgspot_img
spot_img