Tot mai des apare „fenomenul de Aurora Borealis” pe cerul României, deși suntem la paralela 45, departe de Cercul Polar.
Ei bine, aseară, la Sânger, cerul a avut culoarea sângerie, ridicând multe întrebări în mințile cetățenilor.
De ce au apărut exploziile solare
„Au fost o serie de, să le spunem, erupții sau explozii solare care continuă și probabil vor continua. Este un fenomen care, deși nu poate fi prezis cu exactitate, este așteptat.
Tot ce se întâmplă este că ne apropiem de maximul activității solare. Acest maxim de activitate are loc o dată la aproximativ 11 ani.
Nu este ceva neașteptat. Singurul semn de întrebare privește doar modul exact cum vor fi distribuite evenimentele de genul ăsta. Dar acestea vor continua”, a explicat Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale.
De ce se face cerul roșu noaptea
Cercetătorul a explicat și că aceste explozii solare nu au efect asupra omului, dar ar putea interfera cu anumite sisteme de telecomunicații sau de poziționare.
„Nu sunt periculoase pentru oameni, la modul general, efectele fiziologice sunt practic zero, iar în România categoric zero.
Pot fi anumite efecte care să influențeze sistemele de comunicație sau de poziționare, de tip GPS, de exemplu.
Dar nu vă așteptați la chestiuni dramatice, adică este posibil să fie erori de funcționare a sistemelor GPS.
Sunt posibile unele probleme la sistemele de comunicații, dar în țara noastră efectele sunt foarte, foarte puțin probabile”, a menționat cercetătorul, pentru PRESShub.