În timp ce autoritățile naționale cer demisia directoarei DGASPC Mureș, Consiliul Județean Mureș continuă ipocrizia.
„Date noi în cazul căminelor groazei din Târgu Mureș, unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane, încuiați în camere și tratați cu medicamente expirate. Banii destinați salariilor angajaților de la DGASPC Mureș și voucherele de vacanță erau cu mult peste cheltuielile cu mâncarea și medicamentele copiilor din centre. Într-o scrisoare trimisă premierului, cei de la Centrul de Resurse Juridice cer demisia președintelui protecției copilului.”, scrie DIGI24.ro
În același timp, CJ Mureș a transmis un comunicat de presă în care spune că respectivele centre ar fi fost închise din cauza schimbării legislației, dar rămâne la concluzia că beneficiarii (copiii) erau în siguranță.
„Consiliul Județean Mureș informează publicul că patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice, administrate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, trebuie închise temporar din cauza unei reorganizări instituționale.
Siguranța, sănătatea și îngrijirea copiilor nu au fost puse în pericol în niciun moment. Cei 63 de copiii afectați vor fi relocați/plasați în alte case familiale sau la asistenți maternali, unde vor beneficia în continuare de îngrijire completă.
Această măsură a fost dispusă de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș, în urma unei verificări efectuate de instituție. Licențele de funcționare ale centrelor au expirat în decembrie, iar modificările legislative au făcut necesară reorganizarea acestor centre sociale pentru copii. Intenționăm să creăm pentru copii servicii cât mai apropiate de mediul familial.
„Siguranța și bunăstarea copiilor sunt mai importante decât orice – mai importante decât birocrația și complicațiile juridice” – a subliniat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș. „Chiar și pe parcursul reorganizării, facem tot posibilul pentru ca acești copii să beneficieze de condiții adecvate și de îngrijire cu devotament” – a adăugat președintele Consiliului Județean.
Viața sau sănătatea copiilor din aceste servicii nu au fost niciodată în pericol, iar niciuna dintre autoritățile de control nu a constatat că aceștia ar fi fost tratați necorespunzător. După reorganizarea instituțională, serviciile rezidențiale vor fi gata din nou să primească copii într-un mediu sigur și adaptat nevoilor.
Consiliul Județean Mureș și DGASPC iau toate măsurile necesare pentru a respecta cerințele legale, astfel încât aceste case de tip familial să poată fi deschise cât mai curând posibil după finalizarea reorganizării.”, scrie CJ Mureș.
S-avem pardon, dar … Guvernul permite ca până la 80% din bugetul alocat unui DGASPC să fie direcționat pentru plata salariilor angajaților.
„Așadar, cu restul de 20% trebuie asigurate hrana, medicamentele, spațiile de cazare și abilitare, transportul, încălzirea, obiectele de vestimentație etc”, se arată în scrisoarea deschisă publicată de Centrul pentru Resurse Juridice. Mai mult decât atât, CRJ susține că Guvernul a alocat DGASPC Mureș peste 1 miliard de lei în 2024.
„După un calcul simplu, pe execuția bugetară de până la 30 noiembrie 2024, se poate trage ușor concluzia că sistemul e mai avantajos pentru salariați decât pentru beneficiari”. CRJ arată că cheltuiala cu indemnizația de hrană a angajaților reprezintă 88,41 % din suma cheltuită pentru hrana beneficiarilor. Cheltuiala cu medicamentele reprezintă 17,15 % din suma cheltuită pe vouchere de vacanță ale salariaților. De asemenea, că DGASPC Mureș cheltuiește cu indemnizația de hrană a salariaților și voucherele de vacanță a acestora o sumă de 1,2 ori mai mare decât suma cheltuită cu mâncarea și medicamentele beneficiarilor. Nu în ultimul rând, Consiliul de Resurse Juridice cere demiterea președintelui Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.