Guvernul a adoptat mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim brut garantat în plată în România, pornind de la prevederile Directivei (UE) 2022/2041 privind salariul minim la nivel european. Ministerul Muncii a anunțat că ajustările se vor face de acum o dată pe an.
Unul dintre criteriile luate în calcul pentru stabilirea salariului minim brut va fi ca acesta să reprezinte o pondere de 47-52% din salariul mediu brut. În situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Setul de indicatori necesari stabilirii/actualizării salariului de bază minim brut vor fi:
- rata inflației anuale prognozate
- Produsul Intern Brut prognozat
- populația ocupată prognozată
- câștigul salarial mediu brut lunar prognozat
- productivitatea muncii
Pentru calcul, se vor utiliza indicatorii din prognoza interimară de toamnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.
Setul de indicatori pentru evaluarea anuală a impactului salariului minim brut sunt: rata sărăciei în muncă, rata sărăciei în rândul salariaților, rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim, rata sărăciei relative, inegalitatea distribuției salariale, indicele inegalității veniturilor, rata de ocupare totală și pe grupe de vârstă și sexe, costul unitar al muncii și cifra de afaceri pe sectoare de activitate.