spot_imgspot_img

Speța „bani între rude” și impozitul de 70%. Cum se pot justifica sumele?

spot_img

Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancționa persoanele care au primit bani de la un membru al familieispune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, intervenind în speța expusă recent de casa de avocatură Dobrinescu Dobrev SCA pe marginea impozitării cu 70% a banilor primiți în numerar de o fiică de la tatăl ei antreprenor, din dividende. Veniturile obținute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate, spune Barna. 

Cu toate acestea, în cazul prezentat de casa de avocatură Dobrinescu Dobrev SCA, ANAF a decis că sumele primite în numerar de fiică nu pot fi justificate și e posibil să fie primite din altă parte, putându-se aplica asupra lor o cotă de impozitare de 70%. „Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative”, a transmis avocata Luisiana Dobrinescu.

Potrivit acesteia, cazul aduce în atenție o situație diferită de aceea a cadourilor sau donațiilor în familie, și anume imposibilitatea de a justifica natura acestor transferuri, „cu referire exclusivă la sume semnificative de bani transmise în numerar”. În cazul verificării situației fiscale personale, justificarea provenienței banilor e esențială.

„Ne menținem aceeași recomandare, de utilizare cu predilecție a viramentelor bancare sau online și, în cazul remiterii de sume importante în numerar, de întocmire măcar a unei chitanțe de mână”, a declarat Luisiana Dobrinescu. 

ANAF avertizează asupra faptului că o cotă de impozitare mărită poate fi stabilită și dacă se constată că documentele și informațiile prezentate sunt incorecte, incomplete sau false, dacă nu sunt prezentate în termen legal sau dacă persoana se sustrage de la verificare.

spot_imgspot_img
spot_img