Consiliul Județean Mureș a aprobat astăzi, 3 iunie 2025, în cadrul unei ședințe extraordinare, două hotărâri privind participarea județului la Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Mureș, care urmează să fie depus spre finanțare din fonduri europene, prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027.
Prima hotărâre vizează studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și valoarea cofinanțării care trebuie asigurată de către județul Mureș pentru implementarea proiectului. A doua hotărâre se referă la strategia de tarifare aferentă acestui proiect regional. Această strategie va sta la baza finanțării proiectului și evidențiază modul în care tarifele ar putea evolua în viitor, astfel încât sistemul să funcționeze într-un mod sustenabil.
Proiectul este derulat de Compania Aquaserv și va aduce îmbunătățiri semnificative în mai multe localități din județ, prin extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare.
În cadrul proiectului, în județul Mureș sunt prevăzute următoarele lucrări:
- Construirea a aproape 87 km de conducte de apă, 6 stații de pompare și 5 stații de clorinare;
- Extinderea stațiilor de tratare a apei din Luduș și Bezid;
- Reabilitarea stației de tratare a apei din Reghin, 5 rezervoare de apă și 2 stații de pompare pe rețeaua de distribuție;
- Modernizarea și extinderea stației de epurare a apei uzate din Sânpaul, precum și extinderea rețelei de canalizare.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții în județul Mureș, asigurând apă potabilă și acces la un sistem de canalizare modern și sigur pentru zeci de mii de locuitori.
Investițiile în infrastructura de apă și apă uzată sunt esențiale nu doar pentru sănătatea publică, ci și pentru protejarea mediului și dezvoltarea echilibrată a localităților, atât urbane, cât și rurale. Prin implementarea acestui proiect regional, finanțat din fonduri europene, ne asigurăm că un număr tot mai mare de mureșeni va beneficia de servicii de utilitate publică la standarde europene” – a subliniat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată vizează 22 de UAT-uri: comunele Mica, Pănet, Miercurea Nirajului, Acățari, Gălești, Gheorghe Doja, Păsăreni, Vărgata, Fântânele, Bahnea, Bălăușeri, Coroisânmartin, Nadeș, Neaua, Vețca, Zagăr, Ogra, Sânpaul, Cristuru Secuiesc, Sângeorgiu de Pădure, Viișoara și UAT Județul Mureș.
Valoarea totală a proiectului este de peste 767 milioane de lei, iar contribuția UAT-urilor din județ este de peste 408 milioane de lei (fără TVA). Contribuția Consiliului Județean Mureș se ridică la aproximativ 7,7 milioane de lei.
Proiectele privind studiul de fezabilitate și strategia de tarifare trebuie aprobate și de celelalte unități administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureș, pentru ca proiectul să poată fi depus spre finanțare europeană.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Mureș